3 aspecten waar je op moet letten bij het overschrijven van een auto

Je hebt genoeg van je auto, ziet een veel mooiere of gaat voor een tijd naar het buitenland. Een gevolg hiervan is dat je naar een oplossing voor je auto moet gaan zoeken. Ga je deze houden als tweede auto, sla je hem op aan een garage of geef je hem aan kleine neefje? Veel mensen kiezen ervoor om een auto te verkopen. Aan de andere kant zijn er ook zat mensen die juist een tweedehands auto kopen. Voor beide gevallen geldt een ding sowieso, je moet de auto overschrijven. Om dit vlekkeloos te laten verlopen geven we je in dit artikel 3 aspecten waar je op moet letten.

Waarom moet de auto op mijn naam staan?

In Nederland is de regel dat een auto die van jou is op jouw naam moet staan. Zo kan er in bepaalde gevallen altijd worden gekeken aan wie een auto toebehoort. Wat te denken bij een ongeval of wanneer je bijvoorbeeld door rood rijdt? Het is daarom belangrijk dat het kenteken altijd op degene zijn naam staat die in de auto rijdt. Je wilt namelijk voorkomen dat iemand allerlei boetes rijdt in jouw auto, terwijl deze nog op jouw naam staat. Dit overschrijven kun je uiteraard zelf regelen. Als je een tweedehands auto koopt of verkoopt bij een autodealer kunnen deze jou uiteraard verder helpen.

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten met betrekking tot het overschrijven van de auto. Hieronder geven we een lijst met 3 aspecten die je goed in de gaten moet houden.

De tenaamstelling

Als jij bij iemand een auto hebt gekocht, dan zou je van de verkoper een zogenoemd tenaamstellingsverslag moeten ontvangen. In dit verslag staat een meldcode. Deze meldcode bestaat uit 4 cijfers die jij later nodig hebt om bijvoorbeeld een autoverzekering af te sluiten. Ook ontvang je een kentekencard met daarop een 5-cijferige code. De meldcode en de code op het kentekenkaart vormen samen de tenaamstelling. Alleen als je deze allebei hebt, kun je de auto uiteindelijk op jouw naam zetten. Houd daarom altijd in de gaten dat je in bezit van allebei bent.

De autoverzekering

Een andere niet te onderschatten onderdeel van het overschrijven van een auto is de autoverzekering. Om grote problemen te voorkomen is het erg verstandig er eentje af te sluiten. Doe vooraf alvast wat research en probeer uit te vogelen welke verzekering het beste bij jou past. Hiervoor heb je wel het kenteken van jouw toekomstige auto nodig. Aan de hand van alle informatie die online te vinden is over de auto wordt er een premie opgesteld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de leeftijd van de auto, het verleden en hoeveel kilometer er op de teller staat.

Regel een APK-rapport

In ons land is iedereen verplicht een in de zoveel tijd een APK keuring te doen. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Tijdens zo’n APK keuring wordt de auto gecheckt op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Het is natuurlijk zaak dat de auto door de keuring komt, zodat je hier mee kan blijven rijden. Bij een APK keuring ben je overigens verplicht de juiste kilometerstand door te geven.

Een APK keuring doe je bij een RDW-erkend bedrijf. Check vooraf altijd even of het inderdaad gaat om een RDW-erkend bedrijf. Zo niet, dan is de APK eigenlijk ongeldig. Hoe vaak de auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van de auto en bijvoorbeeld de brandstof die je gebruikt.

Als de auto gekeurd is, dan krijg je een APK-rapport. Hierin staat precies wat de auto zoal mankeert. Zie het als een rapport dat je vroeger op school kreeg. Alleen dan voor je auto. Voordat je een auto koopt is het raadzaam het APK-rapport van de desbetreffende wagen te bekijken. Na aankoop moet je ervoor zorgen deze ten alle tijden goed te bewaren. Een APK-rapport mag overigens niet verlopen. Zorg er daarom voor dat je de keuring op tijd doet. Dit kan ook problemen met de verzekering voorkomen.

Zorg dat je de zaakjes op orde hebt

Je hebt in dit artikel gelezen over 3 aspecten waar je op moet letten bij het overschrijven van de auto. Check hoe dan ook eerst de auto die je gaat kopen. En doe zeker een proefrit. Je wilt niet met een nieuwe auto staan en dat deze na een week weer langs de weg staat. Om problemen te voorkomen is het zaak je zeker aan bovenstaande 3 aspecten te houden. Het is makkelijker dan je wellicht zou denken. En ja, soms moet je gewoon even zorgen dat de administratie op orde is.

Plaats een reactie