Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto?

Als je een tweedehands auto gaat kopen zijn er honderden zaken waar je op moet letten. Dit kan soms overweldigend zijn en zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met onderstaande tips hopen we je te kunnen helpen zodat je goed voorbereid op pad gaat bij het kopen van jouw nieuwe tweedehands auto.

1. Let op de staat van de auto

Alles begint met de eerste indruk van een auto. Meestal als je een auto gaat kopen wordt deze van tevoren netjes gewassen, wat uiteraard logisch is. Let er wel op dat bijvoorbeeld het motorblok niet afgespoten is met een hogedrukreiniger, dit zou kunnen duiden op eventuele lekkage die op deze manier lastig te traceren zijn. Daarnaast is het ook slim om naar de moeilijk bereikbare plekken te kijken hoe deze onderhouden zijn. Ook het soort banden zegt vaak iets over de manier waarop er met de auto is omgegaan. Staat deze op hele goedkope banden, dan zijn deze waarschijnlijk net vervangen omdat de auto in de verkoop moest. Liggen er duurdere merkbanden onder, dan is er hoogstwaarschijnlijk wat meer geïnvesteerd in het onderhoud van deze auto.

2. Kijk naar de historie van de auto

Ga je een serieuze auto kopen, let dan ook op de historie van de auto. Voor een paar euro koop je een rapport waarin de complete historie van de auto wordt uitgelicht. Deze investering van een paar euro kan je een hoop ellende schelen bij een dure aankoop. Vraag deze historie ook altijd uit bij de verkopende partij om te kijken of deze matcht met jouw eigen onderzoek. Ga je bijvoorbeeld een ex lease auto kopen dan kan het handig zijn om te kijken naar het service interval.

3. Onderzoek vooraf het type auto

Voordat je naar een auto gaat kijken is het slim om te kijken of er veel voorkomende gebreken zijn bij dit soort auto’s. Dan weet je exact waar je op moet letten en hoe je dat doet. Ga je een elektrische auto kopen, kijk dan naar de status van de accu en de wiellagers. Dit zijn de eerste zaken die verslijten bij een elektrische auto. Mocht je op zoek zijn naar een oldtimer of een specifieke liefhebbers auto, dan zijn er genoeg facebook groepen en fora te vinden waar je je vragen kan stellen. Hiermee kan je je ook meteen verdiepen in de community rondom dit merk/model.

4. Doe een aankoopkeuring

Mocht je uiteindelijk besluiten om tot verkoop over te gaan op basis van je eigen onderzoek en bevindingen. Dan kan het lonen om over te gaan op een aankoopkeuring. Hierbij kijkt een garagebedrijf de auto helemaal na op eventuele gebreken of onderhoud dat er aan zit te komen. Hiermee voorkom je onverwachte kosten of gebreken waar je niet van op de hoogte was. Een aankoopkeuring is natuurlijk nooit helemaal waterdicht (niet alles kan bekeken worden natuurlijk) maar het geeft je wel een goede inschatting van de staat van de auto en een schatting van de aankomende onderhoudskosten.

5. Ga met zijn tweeën

Met twee zie je altijd meer dan in je eentje. Ga dus bij voorkeur met iemand die verstand heeft van auto’s en als het iemand is die dit type auto ook nog eens goed kent is dat helemaal mooi meegenomen natuurlijk. Deze persoon zal waarschijnlijk exact weten wat de zwakke punten zijn van dit merk/model en hier op letten.

Hopelijk kan je met bovenstaande tips aan de gang bij het kopen van je nieuwe tweedehands auto waar je nog jaren plezier van gaat hebben. Heb je zelf nog tips of aanvullingen op bovenstaande lijst? Laat dit dan gerust achter in de reacties hieronder.

 

Plaats een reactie