Veilig de weg op met een dashcam

We maken met zijn allen behoorlijk wat kilometers. Elke dag zijn er duizenden automobilisten die veilig van A naar B komen. Helaas kan het soms ook voorkomen dat het mis gaat. En dit hoeft natuurlijk lang niet altijd je eigen schuld te zijn. Dat dit gebeurd is natuurlijk al vervelend genoeg, vaak is er een hoop schade en een hoop onkosten om alles weer te herstellen. Om nog maar te zwijgen van mogelijk lichamelijk letsel. In sommige gevallen is het moeilijk om aan te tonen wat er gebeurd is, of is het zo snel gegaan dat het lastig is om precies te herinneren wat er gebeurd is. Hier komt een dashcam goed van pas.

Is een dashcam wel toegestaan?

Het gebruik van een dashcam is in Nederland toegestaan. Echter als je beelden online wil zetten dan kan dit strafbaar zijn als er mensen direct herkenbaar zijn op deze beelden. Of de camerabeelden toelaatbaar zijn in een rechtszaak is in Nederland aan de rechter om te bepalen. Vaak kan het toch helpen om een goede dashcam te hebben. Dit bewijs kan ook helpen om een beeld te schetsen van de situatie, ook als dit niet als toelaatbaar bewijs goedgekeurd wordt kunnen er wel andere stukken gebruikt worden.

Soorten dashcams

Er zijn verschillende soorten dashcams. De meeste dashcams filmen door je voorruit alles wat er voor je gebeurd. Sommige dashcams zijn uit te breiden met een achtercamera. Ook zijn er dashcams verkrijgbaar die aan je spiegel te hangen zijn. Deze vallen natuurlijk niet op omdat ze achter je spiegel hangen. Het ligt aan hetgeen wat je wil filmen en je budget welk type dashcam het beste geschikt is voor jouw situatie.

Waar op letten bij het gebruik van een dashcam

Zorg er voor dat alles goed in beeld is als je een dashcam gebruikt. Veel dashcams slaan maar een beperkte tijd aan beeld op en overschrijven het dan met nieuwe beelden. Let er dan ook op dat je bij het nodig hebben van de beelden je stopt met opnemen, anders kan het zijn dat je data overschreven wordt. Sommige dashcams hebben een sensor waarbij ze automatisch opslaan als ze een schok detecteren.

We hopen dat je met bovenstaande informatie voldoende hebt om veilig de weg op te gaan met een dashcam.

Plaats een reactie