Auto Kopen

Wanneer je op zoek bent naar een andere auto zijn er verschillende opties. Veel mensen, met name particulieren, kiezen ervoor om een gebruikte of nieuwe auto te kopen. Echter is een auto leasen ook erg populair, met name bij de zakelijke rijders. Een klein deel van de particuliere rijders kiest ervoor om een auto te financieren door middel van een (persoonlijke) lening. Niet altijd de beste optie (want geld lenen kost geld!) maar soms kan het een geschikte oplossing zijn wanneer je zelf even het geld niet hebt liggen.

Inhoudsopgave

 1. Nieuwe auto kopen
  1.1 Afschrijving van een nieuwe auto
  1.2 Auto afschrijving voorbeelden
 2. Tweedehands auto kopen

Nieuwe auto kopen

Laten we eerlijk zijn, of het nu gaat om een auto, een huis, een smartphone of meubels: nieuw is altijd het mooiste. Nog niemand heeft het gebruikt, geen krassen, beschadigingen of andere gebruikerssporen. Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij je favoriete dealer binnen lopen en met een verkoper een auto naar wens samenstellen. In dit geval bepaal jij de opties, de kleur, de velgen, etc. etc. In principe is dit de droom van iedere autogek. Helaas is het ook de duurste optie. Wanneer je zoekt op websites als Autoscout of Marktplaats zul je zien dat er op deze websites ook nieuwe auto’s staan. Vaak geven de dealers op nieuwe voorraadauto’s een leuke korting. Het nadeel is dat de auto misschien nét niet helemaal zo is dan wanneer je hem zelf had mogen samenstellen. Wanneer je een tweedehands auto koopt weet je niet hoe de eerste eigenaar ermee om is gegaan. Bepaalde onderdelen kunnen dus misschien al sporen van slijtage vertonen of eerder aan vervanging toe zijn vanwege slechte omgang.

Afschrijving van een nieuwe auto

Het kopen van een nieuwe product zoals een auto is dus vooral prettig gezien je de eerste gebruiker bent. Alles is nieuw en vrij van gebruikerssporen. Echter kent het kopen van een nieuwe auto ook zijn nadelen. Een nieuwe auto is zeker niet goedkoop en je gaat de eerste tijd een behoorlijke waardevermindering ervaren. Vooral bij auto’s in het hogere segment (BMW 7 serie, Mercedes S Klasse, Audi A8, Etc.) is de afschrijving de eerste maanden/jaren fors. Je moet je dus afvragen of je dit acceptabel vindt of misschien beter voor een jonge gebruikte auto kunt kiezen.

Auto afschrijving voorbeelden

Audi A8 50 TDI

Zoals aangegeven is de afschrijving met name bij de auto’s in het hogere segment fors. Om een voorbeeld te geven zijn we op zoek gegaan naar een Audi A8 50 TDI. Een prachtige luxe auto met een behoorlijk prijskaartje. De eerste eigenaar heeft na het aanvinken van alle opties de prijs van € 145.659 voor zijn of haar neus gekregen. Wellicht is daar nog een kleine korting opgegeven maar veel zal het niet geweest zijn. Inmiddels is de auto nog geen jaar oud en heeft hij iets meer dan 7.000 kilometer op de teller. De prijs? Iets minder dan € 95.000! Dat is een waardedaling van zo’n 35% binnen één jaar! De vraag is hier dus: betaal je liever € 50.000,- meer voor een auto met 0 kilometer op de teller of bespaar je € 50.000,- en vind je 7.000 kilometer acceptabel?

Volkswagen Golf

Hierboven zagen we dat een auto in het duurdere segment zo’n 35% afschrijft het eerste jaar. Maar hoe zit dat in het populairdere, kleinere segment? We zijn op zoek gegaan bij de dealer naar een Volkswagen Golf, die net als de Audi A8 ongeveer 1 jaar oud is. Al snel komen we een nette Golf tegen die nog geen jaar oud is en een lage kilometerstand van zo’n 10.000 kilometer heeft. De vraagprijs is € 23.800. De nieuwprijs van deze Golf bedroeg minder dan een jaar geleden € 28.280. Dit is een afschrijving van zo’n 16%. Dit is minder dan de helft van de auto in het duurdere segment! Echter betaal je voor deze in nieuwstaat verkerende Golf bijna € 4.500,- minder dan de vorige eigenaar. De keuze is aan jou! Kies je voor nieuw of jong gebruikt?

Tweedehands auto kopen

Wanneer je een tweedehandse auto wilt kopen kun je natuurlijk terecht bij de autogarage op de hoek. Echter zal het aanbod hier beperkt zijn waardoor de kans dat je droomauto er staat klein is. Online bekijk je razendsnel het aanbod in heel Nederland. Via websites zoals Autoscout of Marktplaats geef je eenvoudig en snel je wensen aan en zie je een overzicht met auto’s die aan jouw wensen voldoen.

Om je te helpen bij de zoektocht naar een tweedehands auto is het verstandig om de volgende zaken te noteren:

 • Budget voor een tweedehands auto
 • Maximale leeftijd van de auto (minimale bouwjaar dus)
 • Benzine of diesel
 • Automaat of handgeschakeld
 • Nodige opties (cruise control, panoramadak, trekhaak, etc.)

Deze opties voer je vervolgens in op je favoriete website. Je blijft vervolgens over met een selectie auto’s die aan deze wensen voldoen op basis van jouw budget. Belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Is de kilometer stand acceptabel en niet te hoog?
 • Heeft de auto een geldige APK?
 • Heeft de auto recent onderhoud gehad of zit dit er aan te komen?
 • Wat is de staat van slijtageonderdelen zoals de banden, remmen of distributieriem?
 • Heeft de auto schade gehad en is dit goed hersteld?

Zie ook: Goedkope auto kopen