Een auto auto gekocht, een auto van de zaak ontvangen of een auto verkopen om een andere reden? Je auto verkopen kan hoofdzakelijk op drie manieren. Zo kun je ervoor kiezen om je auto zelf te verkopen op een website zoals Autoscout of Marktplaats. Optie twee is je auto inruilen. Echter bieden niet alle garages de optie om auto’s in te ruilen en zijn sommige auto’s simpelweg niet gewenst voor inruil. Wanneer je een auto koopt via een particulier is het vrijwel nooit mogelijk om een auto in te ruilen, dus ook dan moet je op zoek naar een alternatieve weg om je auto te verkopen. Tot slot heb je de mogelijkheid om je auto te verkopen via een auto inkoop website zoals IkWilVanMijnAutoAf.nl. Deze optie levert in veel gevallen meer op dan inruilen bij een autogarage.

Auto inruilen

Wanneer je een andere auto hebt gekocht is het wellicht de meest voor de hand liggende optie om je huidige auto in te ruilen bij de betreffende garage/dealer. Zo kun je de inruilwaarde van je auto verrekenen met de nieuw aangeschafte auto. Ook heb je niet te maken met mensen die dagelijks bellen of mailen over je auto zoals je misschien op een site zoals Marktplaats of Autoscout zal ervaren.

Echter kent het inruilen van je auto ook een aantal nadelen. zo geven veel garages/dealers een aantrekkelijke korting wanneer je ervoor kiest geen auto in te ruilen. Daarnaast zal een garage/dealer aanzienlijk minder bieder voor je huidige auto dan wanneer je deze zelf verkoopt. Je auto dient natuurlijk met winst verkocht te worden, dat is immers het verdienmodel van een autobedrijf.

Voordelen:

 • Snelle afhandeling

Nadelen:

 • Geen “geen inruil” korting

 • Lagere prijs voor je auto

Auto zelf verkopen

Besloten om je auto niet in te ruilen? Dan kun je op verschillende manieren je auto zelf verkopen. Een van de meest gebruikte methodes is het online aanbieden op websites zoals Marktplaats of Autoscout. Echter heeft dit niet bij iedereen de voorkeur. Ten eerste moet je redelijk wat tijd investeren. Wil je je auto op nette wijze verkopen, dan moet deze zowel van binnen als van buiten brandschoon zijn. Vervolgens maak je (op een mooie locatie) een aantal goede foto’s van zowel het exterieur als het interieur. Hoe meer foto’s, hoe beter! Vervolgens beschrijf je zo uitgebreid je auto. Benoem alle aanwezige opties zoals cruisecontrol, stoelverwarming en airco. Het is aan te raden om ook de gebreken te benoemen, zo voorkom je verrassingen richting de koper. Je schiet er immers niets mee op dat je auto mooier gepresenteerd wordt dat dat hij daadwerkelijk is.

Het voordel van zelf je auto verkopen is dat je ongetwijfeld een hogere prijs ontvangt dan bij inruil. Echter is het behoorlijk wat werk. Daarnaast zal je mensen te woord moeten staan die vragen hebben over je auto of de prijs. Ook kan het zo zijn dat je na verkoop nog vragen of opmerkingen ontvangt over gebreken.

Voordelen:

 • Hogere prijs dan bij inruil

 • Ontvang “geen inruil” korting

Nadelen:

 • Tijdrovend

 • Contact met mogelijke kopers

 • Mogelijk klachten achteraf

Verkopen via Ik wil van mijn auto af

Een populaire manier om je auto te verkopen is het verkopen aan een auto inkoop website. De grootste website op dit gebied in Nederland is IkWilVanMijnAutoAf.nl, een lange naam maar hij blijft zeker hangen. Je hebt er ongetwijfeld eens een reclame van gezien op televisie of gehoord op de radio. IkWilVanMijnAutoAf.nl werkt samen met een groot aantal RDW erkende autogarages in Nederland. Op de website kun je vrijblijvend je auto aanmelden. Deze aanmelding voorzie je van een aantal foto’s en je laat weten welke opties er aanwezig zijn. Tot slot geef je aan wat de staat van bepaalde onderdelen (zoals het interieur) is en vul je een vraagprijs in. IkWilVanMijnAutoAf.nl stuurt vervolgens je auto door naar de aangesloten garage en komt bij jou terug met het beste bod. Dit bod is geheel vrijblijvend en je bent niets verplicht. Het gebruik van de website is ook nog eens kosteloos.

Zo werkt IkWilVanMijnAutoAf.nl

 1. Ga naar IkWilVanMijnAutoAf.nl
 2. Vul je kenteken in
 3. Vul je voertuiggegevens aan (o.a. kilometerstand)
 4. Beschrijf de staat van de auto, de opties en geef je vraagprijs aan.
 5. Vul je contactgegevens in
 6. Ontvang het beste bod (uitsluitend RDW aangesloten garages)

Ga je akkoord met het bod? Dan kun je je auto inleveren bij het autobedrijf met het hoogste bod. Vervolgens ontvang je contant of per bank het afgesproken bedrag.

Niet tevreden met het bod? Dan ben je vrij om dit bod af te slaan en zijn er geen kosten.

Voordelen:

 • Vaak hogere prijs dan bij inruil

 • Ontvang “geen inruil” korting

Nadelen:

 • Wellicht ontvang je minder dan wanneer je de auto zelf verkoopt.