Welke papieren moet je altijd bij je hebben in de auto?

Als je met de auto onderweg bent dien je altijd een aantal papieren bij je te hebben. In dit blog zetten we alle documenten op een rijtje die je ten aller tijden bij je moet hebben zodra je met de auto op pad gaat.

1. Je rijbewijs

Je moet in Nederland en daarbuiten aan kunnen tonen dat je bevoegd bent om het voertuig dat je bestuurt te besturen. Dit doe je uiteraard doormiddel van een geldig rijbewijs. Een verlopen rijbewijs of een kopie van je rijbewijs is niet geldig, je dient altijd het officiƫle document bij hebben. Tegenwoordig zijn het kunststof pasjes, vroeger waren het papieren boekjes.

2. Je kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is het bewijs dat jij de eigenaar bent van de auto. Hierop staat het kenteken en bewijst dus dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Tegenwoordig is het kentekenbewijs ook een kunststof pasje waardoor het makkelijk in een portemonnee mee te nemen is. Bewaar je kentekenbewijs nooit in de auto, als je auto dan gestolen wordt is het een stuk lastiger om aangifte te doen. Daarnaast kunnen de dieven er dan makkelijker mee wegkomen omdat ze bij een controle een geldig kentekenbewijs kunnen overhandigen. Er is een tweede deel van het kentekenbewijs, dat is het tweede deel van de meldcode. Deze hoef je niet mee te nemen en kan je veilig thuis opbergen.

3. (optioneel) je verzekerinspapieren

Ook wel bekend als de groene kaart. Hierop staan de gegevens van je autoverzekering. Deze kunnen handig zijn als je met pech staat of een aanrijding hebt gehad. Dan kunnen meteen de juiste personen gecontacteerd worden en kan alles afgehandeld worden. Je bent overigens niet verplicht om deze papieren bij je te hebben, maar het kan in sommige gevallen wel handig zijn.

4. (optioneel) Schadeformulier of schademelden app

Het is daarnaast ook handig om een schadeformulier bij je te hebben. Mocht je onverhoopt toch een aanrijding hebben dan kan je het schadeformulier direct invullen. Tegenwoordig kan je het schadeformulier ook makkelijk invullen via de schademelden app. Hierin kan je vooraf al je gegevens invullen zodat het invullen van een schadeformulier binnen enkele minuten geregeld is.

5. (optioneel) Keuringsrapport

In sommige landen is het verplicht om een APK-keuringsrapport te kunnen overleggen. In Nederland is het niet verplicht om deze bij te hebben. Ga je met je auto naar het buitenland dan kan het nooit kwaad om deze in de auto te hebben. Wij adviseren dus om je laatste APK keuringsrapport altijd in de auto te bewaren. Ook bij de verkoop van je auto zijn deze documenten altijd handig.

Hopelijk heb je met bovenstaande informatie altijd de juiste documenten bij je als je op pad gaat.

Plaats een reactie