Volg dit stappenplan om te kunnen autorijden

Een van de laatste vaardigheden die men leert voordat ze officieel volwassen worden, is het besturen van een auto. Een auto wordt immers gezien als hét symbool van vrijheid, want je kunt hier overal mee naartoe gaan. Er is echter een bepaald stappenplan dat je dient te volgen wanneer je auto wil kunnen rijden. Ben jij nieuwsgierig naar de inhoud van dit stappenplan? Dan zal deze blog zeker behulpzaam zijn, want hier vind je een handig overzicht van elke stap in dit proces.

Neem een theorie examen

In de eerste plaats is het van groot belang om een theorie examen te nemen wanneer je auto wil kunnen rijden. Als toekomstig autobestuurder dien je namelijk alle verkeersborden feilloos te kennen en zul je altijd moeten weten wie wanneer voorrang krijgt. De theorie vormt namelijk de basis van hoe veilig je kunt autorijden. Meestal is het slim om via een plek als Ezendam theorielessen te nemen, want zo wordt de kans dat je in een keer voor dit examen slaagt een stuk hoger.

Rijd af via je praktijkexamen

Wanneer jij je theorie examen hebt afgerond, wordt het tijd om je praktijkexamen te behalen. Dit doe je aan de hand van rijlessen van bijvoorbeeld rijschool Ezendam. Aan de hand van een rijinstructeur zul je veel uren maken op de weg om je rijkunsten te verbeteren. Op den duur zal je instructeur voorstellen om het examen te nemen, wat een goed teken is dat je af kunt rijden met de rijvaardigheden die je hebt verbeterd.

Vraag je rijbewijs aan bij de gemeente

Nadat jij je praktijkexamen hebt behaald, zal het CBR aan je lokale gemeente doorgeven dat je bevoegd bent om auto te rijden. Hierdoor kun je bij je gemeente je rijbewijs ophalen. Meestal moet je van tevoren een afspraak maken om dit document aan te vragen. Daarbij zul je worden opgemeten en dien je een pasfoto mee te nemen. Afhankelijk van de gemeente kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat je rijbewijs klaar is om op te halen.

Schaf een auto aan

De volgende stap om auto te kunnen rijden, is vanzelfsprekend dat je over een auto beschikt. Indien je nog bij je ouders woont, kun je wellicht gebruik maken van hun auto. Echter kan het ook geen slecht idee zijn om je eigen auto aan te schaffen. Daarbij is het verstandig om een tweedehands auto te kopen dat niet zoveel waarde heeft. Op deze manier is het niet het einde van de wereld wanneer je auto schade oploopt vanwege het feit dat je nog niet zoveel rijervaring hebt.

Neem een autoverzekering

Tot slot dien je een autoverzekering te nemen voordat je auto kunt rijden. In Nederland is dit verplicht zodat niemand met extreem hoge kosten zit of niet voor de schade van andermans auto op kan draaien. Zorg ervoor dat je dit dus goed geregeld hebt en niet in de problemen komt wanneer lokale autoriteiten al je documenten controleren.

Plaats een reactie