Elektrische scooter als vervanging van je auto?

Met de huidige benzineprijzen en de opkomst van elektrisch rijden zien we steeds meer mensen overwegen om de overstap te maken. Elektrische auto’s zijn echter nog steeds flink prijzig en niet iedereen heeft de mogelijkheid een elektrische auto aan te schaffen. Veel mensen werken relatief dicht bij hun woonplaats. Vaak net te ver om te fietsen, dus wordt vaak de auto gepakt voor deze ritjes. Naar aanleiding van de elektrische scooter test door top-X hebben we gekeken of een elektrische scooter ook als vervanging kan dienen voor je auto.

Afstand

Alles hangt natuurlijk af van de afstand. Is je woon- werkverkeer 100 kilometer enkele reis dan is een elektrische scooter niet geschikt. De meeste elektrische scooters hebben een bereik van ongeveer 50 kilometer. We raden echter aan om een elektrische scooter als vervanging te overwegen als de enkele reis naar je werk maximaal 25 kilometer is. Dit vanwege een aantal factoren. De reistijd wordt op een scooter wat langer en bij hogere afstanden is de reistijd steeds langer op een scooter t.o.v. een auto.

Laden

Een elektrische scooter opladen kan met elk standaard stopcontact. Je kunt dus gewoon thuis opladen voor je reis. Het volledig opladen van een scooteraccu duurt (afhankelijk van het model en het vermogen van de accu) ongeveer 6 tot 8 uur. Vraag bij je werkgever na of je de elektrische scooter ook op je werkplek kan opladen. Dit kan flink schelen in de kosten die je hebt voor de elektrische scooter. Zeker als je ook ver zonnepanelen beschikt.

Ruimte

Een ander voordeel van een elektrische scooter t.o.v. een auto is de ruimte die je nodig hebt. Een elektrische scooter neemt veel minder ruimte in beslag dan een auto. Zeker als je woont of werkt op een plek waar het betaald parkeren is kan dit een nog grotere kostenbesparing betekenen.

Brandstofverbruik

Uiteraard verbruikt een elektrische scooter geen brandstof. In dit voorbeeld nemen we de elektriciteit even als brandstof. In verhouding verbruikt een elektrische scooter minder dan een scooter op benzine. En door het lichtere gewicht gebruikt een scooter altijd minder dan een auto in verhouding. Door te besparen op de hoeveelheid brandstof, en op de kosten van de brandstof in één klap bespaar je onder aan de streep dus een hoop geld.

Onderhoud

Elektrische motoren slijten minder dan brandstofmotoren omdat ze minder bewegende delen hebben. Daarnaast is er minder smering nodig en zit er gewoon minder op wat kapot kan gaan. Dat wil niet zeggen dat je nooit onderhoud hoeft te doen, we raden je nog steeds aan om een elektrische scooter minstens één keer per jaar goed na te laten kijken door een professional. Maar we zien in de praktijk dat het onderhoud van een elektrische scooter een stuk goedkoper is.

Hopelijk hebben we je met bovenstaande informatie geholpen om een weloverwogen keuze te maken. Dus waar ga jij voor kiezen? Een auto, of een elektrische scooter?

Plaats een reactie