De inruilwaarde van een auto berekenen

De inruilwaarde van een auto is de waarde die een autobedrijf wil betalen voor jouw voertuig als je deze verkoopt en tegelijkertijd een nieuwe koopt. De inruilwaarde is de vergoeding die van de aankoopsom van het nieuwe voertuig af wordt gehaald. Op die manier ben jij van jouw oude auto af, betaal je een lagere prijs voor de nieuwe auto en heeft het bedrijf een voertuig dat weer verkocht kan worden. Echter, is inruilen eigenlijk wel verstandig?

Waar bestaat de inruilwaarde uit?

De inruilwaarde wordt gebaseerd op meerdere. Zo zijn het merk en het type auto van belang. De leeftijd en de kilometerstand spelen ook een grote rol. Verdere gegevens die meegenomen kunnen worden in de berekening van de inruilwaarde zijn informatie over de motorinhoud van het voertuig, het gewicht en het schadeverleden. Het onderhoud aan het voertuig is eveneens belangrijk. Is er onderhoud aan de auto gedaan bij de merkdealer, is de APK nog geldig en heeft de auto periodiek een grote beurt gehad? Als een auto goed onderhouden is, dan betekent dat meestal dat er minder kosten aan onderhoud zullen zijn in de nabije toekomst.

Zelf de waarde berekenen

Omdat elk bedrijf een andere manier hanteert van berekenen kun je zelf al een kleine voorberekening doen. Dit kan online door de prijzen op verschillende marktplaatsen te vergelijken. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de vergoeding die je krijgt voor het inruilen van de auto bij een garage of dealer altijd lager is dan dat de waarde in werkelijkheid is. Dat komt omdat het bedrijf dat jouw auto koopt het voertuig ook weer moet kunnen verkopen met winst. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat de inruilwaarde zo laag is dat je nauwelijks een vergoeding krijgt. In zo’n geval kun je je auto ook zelf inleveren bij de autosloperij in ruil voor een kleine vergoeding.

Wat is de juiste waarde

Als advies geven we je in elk geval mee dat je niet blind moet vertrouwen op wat de koper van jouw auto vindt. Doe desnoods bij verschillende bedrijven een check naar de waarde van jouw voertuig om er zeker van te zijn dat je niet in de maling wordt genomen. Pas als je er zelf een goed gevoel bij hebt en denkt de juiste prijs te kunnen ontvangen, moet je ja zeggen. Je kunt er ook voor kiezen om de auto zelf te koop te zetten, maar je loopt dan wel het risico dat de auto alsnog tegen een lagere prijs verkocht wordt of dat je een periode met de kosten voor twee auto’s komt te zitten. In dit artikel lees je meer tips over het verkopen van je auto.

2 gedachten over “De inruilwaarde van een auto berekenen”

  1. Ik zou ook graag mijn auto willen inruilen voor een nieuwe. Goed om te weten dat de inruilwaarde wordt bepaald door meerdere factoren, maar dat de leeftijd en kilometerstand het belangrijkste zijn. Ik heb mijn eigen auto altijd goed onderhouden dus hoop er nog een mooi bedrag voor te krijgen.

    Beantwoorden
  2. Bedankt voor het delen van deze handige tips om zelf de waarde van je auto te berekenen. Ik wil mijn auto misschien inruilen, maar weet niet zo goed wat ik kan verwachten van de prijs. Ik ga verschillende online platformen raadplegen om mijn auto te vergelijken met andere occasions.

    Beantwoorden

Plaats een reactie