Auto van de zaak of zelf auto kopen?

Het klinkt interessant: een auto van de zaak. Maar is het verstandig om dit te accepteren of kun je beter zelf een auto kopen? Om je te helpen bij het maken van deze keuze verstrekken we je graag een aantal belangrijke feiten waardoor je een beter beeld krijgt van de situatie.

Kosten zelf auto kopen

Zelf een auto kopen brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Naast de aanschafkosten heb je te maken met afschrijving, brandstofkosten, onderhoud, reparaties, wegenbelasting en niet onbelangrijk: verzekering. Met name de verzekering van een (jonge) auto is kostbaar. Ben je een jeugdige bestuurder? Dan is het zelfs extra prijzig. Om een indicatie te geven van de maandelijkse kosten: voor een jonge Volkswagen Polo betaal je zo’n € 85,- verzekering per maand, de wegenbelasting is circa € 40,- en wanneer je 750 kilometer per maand rijdt, dan ben je zo’n € 85,- kwijt aan benzine per maand. Zonder afschrijving, reparatie en onderhoud ben je dan al € 210,- per maand kwijt. Inclusief reparaties, onderhoud en afschrijving kom je ongetwijfeld rond de € 300,- per maand uit.

Kosten auto van de zaak

Krijg je een auto van de zaak aangeboden? Dan is het ten eerste belangrijk om te weten of je deze auto ook privé mag gebruiken. Geeft de werkgever aan dat je per jaar meer dan 500 kilometer mag rijden voor privédoeleinden? Dan ben je verplicht om bijtelling te betalen. Bijtelling is een speciale vorm van belasting speciaal voor zakelijke auto’s die privé worden gebruikt. Bijtelling berekenen kan eenvoudig en snel met behulp van onze bijtelling calculator. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een aantal zaken waaronder de cataloguswaarde, de schijf van je inkomstenbelasting en het het bijtellingspercentage van je auto.

De goedkoopste optie

Zou je de hierboven besproken Volkswagen Polo als auto van de zaak krijgen dan betaal je op moment van schrijven zo’n € 150,- bijtelling per maand, mits je inkomen in IB schijf 2 valt. Een auto van de zaak is in dit geval dus aanzienlijk goedkoper dan zelf een auto kopen. Een ander groot voordeel is dat je verder vrijwel geen kosten maakt gezien alle kosten voor de werkgever zijn, waaronder onder andere onderhoud, reparaties en brandstofkosten.

Plaats een reactie