Je eerste auto kopen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een klein budget. Wat overigens normaal is gezien je waarschijnlijk 18 of 19 jaar oud bent. Op deze leeftijd verdienen de meeste jongeren namelijk geen duizenden euro’s per maand. Daarom is het in de meeste situaties van belang dat zowel de prijs van de auto als de maandlasten zo laag mogelijk zijn. Maar waar moet je dan op letten? Hieronder 10 tips voor het kopen van een goedkope eerste auto.
- Koop geen grote auto: Een grote auto is aanzienlijk duurder qua wegenbelasting dan een kleine auto. Ook zal het brandstofverbruik van een grote auto aanzienlijk hoger liggen.
- Koop een benzineauto: Het kopen van een dieselauto is pas interessant wanneer je veel kilometers rijdt. Een benzine auto is aanzienlijk goedkoper qua wegenbelasting.
- Gunstige kilometerstand: Auto’s hebben helaas niet een oneindige levensduur. Zoek een auto met een kilometerstand van maximaal 175.000 kilometer.
- Geldige APK: Auto’s dienen jaarlijks gekeurd te worden. Koop een auto met een geldige , of bij voorkeur nieuwe, APK. Zo weet je dat je auto technisch in goede staat verkeerd.
- Controleer APK-keuringsrapport: Op het keuringsrapport vind je aandachtspunten van de betreffende auto. Zijn de remmen bijna toe aan vervanging? Dan vind je dit terug op het keuringsrapport.
- Check het brandstofverbruik: Een auto met een krachtige motor is leuk, maar elke week tanken is voor velen minder leuk. Controleer daarom eerst het brandstofverbruik van je auto.
- Controleer vooraf de kosten voor verzekering: Auto’s met een hogere nieuwprijs zoals Mercedes, BMW of Audi zijn aanzienlijk duurder qua verzekering dan goedkopere auto’s zoals Daihatsu of Toyota. Controleer daarom vooraf de kosten van je autoverzekering.
- Vraag om hulp: Wanneer je een tweedehands auto gaat bekijken is het verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Hij of zij zal al snel door hebben of de auto een goede koop zal zijn of niet. Kijk hierbij ook vooral of hij aan alle eisen voldoet, heeft de auto bijvoorbeeld voldoende bekerhouders?
- Kijk of de auto onderhoud nodig heeft: Zijn banden, remmen en distributieriem in goede staat? Dit voorkomt (hoge) onverwachtse kosten in de toekomst.
- Gebruik je gezond verstand: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak het geval!
Zie ook: Goedkope auto kopen
Het is inderdaad verstandig om te kijken naar keuringsrapporten, zodat je meer te weten komt over de conditie van de auto en welke reparaties er in het verleden uitgevoerd zijn. Ook het brandstofverbruik is een belangrijk aspect. Met name wanneer je veel kilometers maakt.
Ik kijk ook altijd of een auto een geldige APK heeft wanneer ik een proefrit maak bij de garage. Ook vraag ik na of er nog onderdelen vervangen moeten worden die wellicht bijna versleten zijn. Gelukkig gaat mijn broer altijd mee, omdat hij meer verstand heeft van auto’s.