Private lease is een leasevorm die de afgelopen jaren enorm in populariteit is toegenomen. Kies je voor private lease, dan betaal je een vaste prijs per maand voor je auto. Private lease is in de meeste gevallen voor nieuwe auto’s, echter zijn er ook aanbieder waar het mogelijk is om private lease toe te passen op een occasion. In principe biedt private lease behoorlijk wat zekerheid om gebied van autokosten. Alle kosten m.u.v. brandstof zijn namelijk inbegrepen in het maandelijkse bedrag.

Welke kosten zijn inbegrepen bij private lease?

Zoals aangegeven zijn vrijwel alle kosten inbegrepen wanneer je kiest voor private lease. Het enige waar je zelf nog voor moet zorgen is een volle tank, en natuurlijk de kosten hiervan.

Bij de meeste leasemaatschappijen zijn de volgende kosten inbegrepen:

 • Reparaties
 • Auto Verzekering (meestal all-risk dekking)
 • Wegenbelasting
 • Onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel, etc.
 • Afschrijving
 • Pechhulp

Enkel de kosten voor de benodigde brandstof zijn dus voor je eigen rekening.

Voordelen van private lease

In veel gevallen is private lease slimmer dan zelf een nieuwe auto kopen. Mede doordat leasemaatschappijen deals hebben met autofabrikanten en verzekeraars kunnen zij groot inkopen en zo een auto leveren voor een scherpe all-in prijs per maand.

Private lease

 • Geen hoge aanschafkosten

 • Vast bedrag per maand

 • All-in: geen duur onderhoud en reparaties

 • Mogelijk goedkoper dan nieuw kopen

Auto kopen

 • Hoge aanschafkosten

 • Hoge afschrijving

 • Reparaties/onderhoud niet inbegrepen

Private lease goedkoper dan kopen?

Het klinkt misschien wat vreemd, een auto leasen goedkoper dan een auto kopen. Toch is het in veel gevallen wel aan de orde. De grootste reden is massa. Leasemaatschappijen kopen auto’s groot in en onderhoud gebeurt ook op grote schaal. Om deze redenen is private lease mogelijk goedkoper dan een auto kopen:

 1. Groot inkopen: Een leasemaatschappij krijgt een aanzienlijke korting gezien zij bijvoorbeeld 250 stuks Volkswagen Polo tegelijk inkopen. Hierdoor krijgen ze een aanzienlijke korting op de aanschafprijs. Hier profiteer jij als klant ook van.
 2. Onderhoud: Een leasemaatschappij bezit een vloot van duizenden auto’s. Autogarages geven de leasemaatschappijen een behoorlijke korting omdat zij dagelijks tientallen auto’s hebben die onderhoud en of reparaties nodig hebben. En wederom geldt hier, hier profiteer jij van als klant.
 3. Verzekering: Verzekeraars maken speciale afspraken met leasemaatschappijen. Bepaalde leasemaatschappijen beschikken zelfs over een eigen verzekeringsmaatschappij waardoor de kosten van verzekering aanzienlijk goedkoper zijn.
 4. Reparaties: Gezien leasemaatschappijen duizenden auto’s bezitten zijn er vrijwel dagelijks schades. Doordat de leasemaatschappij wellicht de beste klant is van de schadehersteller ontvangen zij ook hier weer een gereduceerd tarief.
 5. Restwaarde: Zelf een auto verkopen? Dan zet je deze misschien op Marktplaats of ruil je deze in bij een autodealer. Een leasemaatschappij heeft internationaal een groot aantal connecties en ontvangt hierdoor na afloop ongetwijfeld een hogere prijs voor jouw “oude” auto.

Conclusie: Doordat alles op grote schaal gebeurt kan een leasemaatschappij auto’s op basis van private lease voor een hele scherpe prijs aanbieden. Vaak is het zelfs goedkoper dan zelf een (nieuwe) auto kopen.